Elävä kurkistus menneisyyteen

Fiskarsin museon verkkopalvelu-uudistus
Työt / Fiskarsin museon verkkopalvelu-uudistus
Projekti:

Fiskarsin museon verkkopalvelu-uudistus

Asiakas:

Fiskarsin museo

Lähtötilanne

Fiskarsin museo on paikallismuseo, joka kertoo Fiskarsin ruukin elämästä ennen. Perusnäyttelyn lisäksi museossa ja siihen liittyvissä rakennuksissa järjestetään opastettuja kierroksia ja työpajatoimintaa, joissa päästään tutustumaan menneeseen maailmaan erilaisin kädentaidoin, esimerkiksi tinasotilaita valamalla. Museo lähestyi JCO:ta toiveenaan uudistaa verkkosivu palvelemaan museota ja sen toimintoja entistä paremmin. Sivustosta haluttiin elävä, lämminhenkinen ja museon ilmapiiriä välittävä. Sivuston sisältämät materiaalit haluttiin helpommin löydettäviksi ja sivusto kokonaisuudessaan sellaiseksi, jonka parissa kävijä viihtyisi entistä paremmin. Kieliversioita tuli olla kolme kattamaan kaksikielisen kunnan ja sen vierailijoiden tarpeet.

Näin se tehtiin

Sivuston uudistusprojekti aloitettiin kohderyhmäanalyysilla. Museo pyrkii olemaan kaikille avoin ja saavutettava. Suurimmiksi kävijäryhmiksi nousivat analyysin perusteella lapsiperheet ja ruukissa käyvät turistit, ruukin historiasta kiinnostuneet sekä museokortin haltijat. Museovieraat olivat pääasiassa naisia, mikä päätettiin myös ottaa uudistuksessa huomioon lisäämällä mieskävijöitä puhuttelevaa sisältöä.

Sivuston rakennesuunnittelussa keskityttiin selkeyttämään sivuston toimintaa. Tärkeimmät toiminnot, kuten ajankohtaiset tapahtumat, nostettiin etusivulle helposti löydettäviksi ja sisällön osioiden väliin lisättiin toimintakehotteita, joiden tarkoitus on ohjata käyttäjää eteenpäin muihin kiinnostaviin sisältöihin. Alanavigaatiosta tehtiin selvä ja kattava.

Käytettävyyteen panostettiin myös museon henkilökunnan näkökulmasta tekemällä päivittämisestä helppoa, erityisesti usein muuttuvan sisällön kohdalla. Tiedon jäsentämiseen tuotiin uusia työkaluja ja kategorioita. Eri puolella sivustoa toistuvia nostoja ja kehotteita luotiin ja linkitettiin toisiinsa, jotta automaattisesti päivittyvää sisältöä olisi riittävästi ja sivuston käsin tehtävä päivittäminen vähenisi.

Rakenteen suunnittelun jälkeen siirryttiin sivuston ulkoasun suunnitteluun. Rakenteellista selkeyttä päätettiin tukea visuaalisin apuvälinein, kuten osioiden väritunnistein, jotka on poimittu museon päänäyttelyn esineistöstä ja tapeteista. Lämminhenkistä museotunnelmaa tuotiin esiin Julian Ingon videoin ja havainnollistavin kuvin. Visuaalisessa suunnittelussa otettiin huomioon myös sivuston saavutettavuus valitsemalla mahdollisimman luettava kirjasin sekä riittävä sävyero merkitsevissä sisällöissä.

Lopputulos

Fiskarsin museon verkkosivut ovat hyvin selvät ja käytettävät ja kaikki tarjolla oleva on helppo löytää. Museon tarjoamat aktiviteetit, kuten opastetut kierrokset, työpajat, kouluille suunnatut paketit ja vuodenaikoihin liittyvät työpajat on nostettu entistä näkyvämmin esille. Digimuseo, tutkimusartikkelit, ruukkilaispeli ja erilaiset oppimateriaalit tarjoavat sivuston käyttäjälle tekemistä pitkäksi aikaa, ja sivusto soveltuu ruudunlukijalle. Sivuja voi selata myös näppäimistön avulla ja kuvailevia linkkejä ja tekstejä on käytetty helpottamaan näkövammaisten sivuston käyttöä.

Asiakkaan palaute myös ilahduttaa: ”Mielestämme uusista kotisivuistamme tuli raikkaat, selkeät ja helposti navigoitavat. WordPress on helppokäyttöinen ja sillä on helppo päivittää sisältöä.”

Tiimi

Anne Malmström

Project Manager

+358 50 572 6713

Anne Malmström

Project Manager

Anne on kielitaitoinen projektipäällikkö. Hän on asunut ulkomailla yli 10 vuotta: Tanskassa, Ranskassa ja Belgiassa. Hänelle tärkeitä asioita ovat lapset, luonto, kulttuuri ja saaristo.

Daniel Kouvo

Developer & Partner

Daniel Kouvo

Developer & Partner

Daniel on monitaitoinen devaaja. Hän rakastaa ongelmien ratkaisemista, ottaa valokuvia ja tekee musiikkia. Luonnossa perheen kanssa viihtyvä Daniel tunnetaan myös musiikistaan nimellä Daniel Ascot.

Lotta Hardman

Web Developer

Lotta Hardman

Web Developer

Lotta on meidän oma biologi / web developer. Vapaa-ajallaan hän tekee ja myy luonnon­mukaisia ihon- ja hiusten­hoito­tuotteita, viihtyy perheensä kanssa maalla ja pitää kanoja, lampaita ja vuohia.

Simon Bussman

Graphic Designer

Simon Bussman

Graphic Designer

Simon on taitava graafikko, joka loihtii näyttäviä graafisia töitä. Hän pelaa frisbeegolfia ja harrastaa sekä pelisuunnittelua että pelitaidetta kuunnellen samalla hyvää musiikkia.

Haluatko tarjouksen?

Täytä tiedot ja palaamme ehdotuksen kera.

TARJOUS SISÄLTÄÄ:

  • Kustannusarvion ja tarkan työmääräerittelyn
  • Suuntaa antavan aikataulun
  • Projektin eri vaiheiden kuvaus