Iloa luonnosta saavutettavasti

Luontosivusto
Työt / Luontosivusto
Projekti:

Luontosivusto

Asiakas:

Miina Sillanpään Säätiö

Taustaa

Vuonna 1965 perustettu Miina Sillanpään Säätiö on yleishyödyllinen yhteisö, jonka tavoitteena on edistää aikuisväestön kuntoutusta, vanhuspalveluja ja kansanterveyttä edistävää tutkimusta. Vuosina 2017-19 säätiö toteutti Kuu kiurusta kesään -hankkeen, joka etsi keinoja ikääntyneiden omaishoitoperheiden hyvinvoinnin edistämiseen. Hankkeen toteutusmuotoja olivat luontoryhmät, työpajat sekä Luontosivusto-verkkopalvelu. Verkkopalvelun tarkoitus on luoda luontoelämyksiä eri vuodenaikoina esim. kuvin, videoin, tarinoin ja tietovisoin. Materiaalia tuottivat sekä omaishoitajat että ammattitoimittajat ja toteutuksen idointia testattiin hankkeen alkuvaiheessa järjestetyin työpajoin. JCO valittiin verkkopalvelun toteuttajaksi.

Näin se tehtiin

Luontosivuston lähtökohtana on luontoelämyksien tarjoaminen verkossa. Koska kohderyhmällä on erilaisia toiminnallisia rajoitteita, on sivuston saavutettavuus ensisijaisen tärkeää. Tämä lähtökohta rajasi automaattisesti pois kaikista uudenaikaisimmat ja teknisesti vaativimmat ratkaisut, jotka eivät vielä ole yhteensopivia esimerkiksi ruudunlukijan tai muiden saavutettavuutta edistävien apuvälineiden kanssa.

JCO päätti käyttää saavutettavuuden asettamaa raamia vahvuutena. Luontoelämykset perustuvat usein hetkeen pysähtymiseen, jotta keskittyminen luonnon erityisyyteen on mahdollista. Rakenteellisesti yksinkertainen sivusto ei siis ainoastaan edistä saavutettavuutta ja tee sivustosta helppokäyttöistä, vaan jättää myös tilaa luonnon tarjoamille elämyksille, niin että kuvat ja tehtävien sisältö nousevat pääosaan. Koska kaikki ylimääräinen on karsittu, teksti mahdollisimman selvää ja lyhyttä ja navigaatio yksiselitteinen, on jokaiselle sivustolla kävijälle myös selvää mitä sivustolla voi tehdä ja kuinka.

Saavutettavuutta edistettiin myös muilla keinoin. Eri vuodenajoille ja niitä edustaville sisältösivuille annettiin merkkivärit, joiden avulla käyttäjä pystyy välittömästi ymmärtämään, minkä vuodenajan osiossa on. Tekstin koon muuttaminen on mahdollista jokaisen sivun yläreunasta. Sivustoa ei suunniteltu responsiiviseksi, sillä kohderyhmä selaa sisältöä lähes ainoastaan pöytäkoneella ja tabletilla. Vaikka responsiivisuus on siis itsestäänselvyys jokaista uutta verkkopalvelua suunniteltaessa, oli sisällön sujuva käyttö tabletilla tässä hankkeessa fokuksessa.

Lopputulos

Luontosivustosta tuli selvä ja yksinkertainen käyttää, mutta samalla se henkii sitä rauhaa, jota luontoelämysten toivotaan tuottavan. Merkkivärit ohjaavat vuodenajasta toiseen ja jokaiseen vuodenaikaan liittyvät tehtävät on kerätty alisivulle josta ne löytyvät helposti. Sivusto on savutettava ja se tukee ruudunlukijaa. Sivuston julkaisemisen jälkeen kerättyä käyttäjäpalautetta on hyödynnetty sen kehittämisessä.

Tiimi

Simon Bussman

Graphic Designer

Simon Bussman

Graphic Designer

Simon on taitava graafikko, joka loihtii näyttäviä graafisia töitä. Hän pelaa frisbeegolfia ja harrastaa sekä pelisuunnittelua että pelitaidetta kuunnellen samalla hyvää musiikkia.

Hilkka Kandelin

Office Manager & Partner

+358 445405664

Hilkka Kandelin

Office Manager & Partner

Hilkka on projektipäällikkö, joka osaa hoitaa useita asioita samanaikaisesti. Hän on kulinaristi, joka viihtyy koiran kanssa lenkkipoluilla tai perheen kanssa saaristossa ja mökillä.

Daniel Kouvo

Developer & Partner

Daniel Kouvo

Developer & Partner

Daniel on monitaitoinen devaaja. Hän rakastaa ongelmien ratkaisemista, ottaa valokuvia ja tekee musiikkia. Luonnossa perheen kanssa viihtyvä Daniel tunnetaan myös musiikistaan nimellä Daniel Ascot.

Haluatko tarjouksen?

Täytä tiedot ja palaamme ehdotuksen kera.

TARJOUS SISÄLTÄÄ:

  • Kustannusarvion ja tarkan työmääräerittelyn
  • Suuntaa antavan aikataulun
  • Projektin eri vaiheiden kuvaus