Siirry pääsisältöön

Mitä XR tarkoittaa?

3D xr

XR eli Extended Reality on kattotermi, joka kuvaa molempia, sekä laajennettua todellisuutta (AR), että virtuaalitodellisuutta (VR). Näiden avulla voimme luoda virtuaalisia ympäristöjä ja saada aikaan luonnollisen tuntuista vuorovaikutusta ihmisen ja tietokoneen välillä.
Vaikka olemme näistä tekniikoista enemmän kuin innoissamme, emme tee niitä vain uutuuden takia tai koska se on jännittävää. Meille lähtökohta ovat aina käyttötarkoitus ja tavoitteet: minkä ongelman uusi teknologia ratkaisee paremmin ja minkä vaikutuksen haluamme saada aikaan. Tähän asti kuluttajille suunnatut XR-sovellukset ovat olleet pääosin pelejä tai muita viihde-elämyksiä. Business-sovellukset seuraavat kuitenkin pian perässä.

VR vie sinut paikkoihin joihin et muuten välttämättä pääsisi

Kun haluamme viedä ihmisen virtuaalisiin tiloihin, on VR hyvä ratkaisu. Jos esimerkiksi haluamme esitellä kävijöille useampaa tilaa eikä showroomiin voi rakentaa kymmentä saunaa, on virtuaalitodellisuus tehokas vaihtoehto. Yhtä hyvin se toimii, kun haluamme esitellä tuotteen asiakkaan haluamassa ympäristössä tai antaa hänen räätälöidä tuotteen itselleen sopivaksi. Esimerkiksi Ruokangas Guitarsille NAMM-messuilla Los Angelesissa lanseerattu 3D-Guitar Builder on menestyksekäs esimerkki tästä.

mies ja Varjon VR-lasit

AR (augmented reality), eli lisätty todellisuus

Kun todelliseen ympäristöön halutaan lisätä vaikkapa puhelimen näytön läpi katsottavaksi tuotteita tai muita elementtejä, voidaan käyttäjälle helposti luoda mahdollisuus asioiden hahmottamiseen. Esimerkiksi kaikille tuttu Pokémon GO -peli on AR-toteutus. Puhelimen kamerakuvan päälle voidaan siis loihtia rajattomasti grafiikkaa ja animaatiota sekä lisätä niihin äänitehosteita. AR on tuttu monista peleistä, mutta näemme siinä myös valtavasti mahdollisuuksia liiketoiminnan ja myynnin kannalta.

3D grafiikka

Tuotteesta ei aina ole mahdollista ottaa valokuvaa, tällöin 3D mallinnus on varteenotettava vaihtoehto. Teemme korkeatasoista 3D-suunnittelua, jota voi käyttää mainoksiin, videoihin ja peleihin mutta myös laajennetun todellisuuden sovelluksiin. Myös vielä kehitteillä olevat tuotteet voidaan esitellä mainoksissa ja kuvastoissa näyttävästi 3D:n avulla.

VR – ja AR-toteutukset osana suurempaa kokonaisuutta

Meillä on kokemusta esimerkiksi VR:stä ja AR:stä, joihin liittyy projekteissamme oleellisesti aina 3D mallinnus. Olemme Varjon kehittäjä-kumppani ja mukana Oculus Start -ohjelmassa. AR- tai VR-toteutus voi myös olla osa suurempaa kokonaisuutta, esimerkiksi verkkopalvelua tai markkinointikampanjaa. Niissä kokemuksellisuus tuo selvää lisäarvoa ja voi toimia suorana myynninedistäjänä.

Minkä verran AR- ja VR laitteita ennustetaan olevan käytössä 2023?

VR / AR-laitteiden myynnistä Sonyn PlayStation VR ja Facebookin Oculus VR -lasit ovat eniten myytyjä markkinoilla olevia VR-laitteita. Ennusteiden mukaan sekä AR- että VR-laitteiden kasvu on massiivista lähivuosina, ja laitteita odotetaan myytävän yli 26 miljoonaa kappaletta vuodessa vuoteen 2023 mennessä.

Lähde: IDC

Eri lähteistä tihkuneiden tietojen mukaan Apple on jo pitkään kehittänyt XR- laitteita, joista ensimmäisen julkaisun odotetaan tapahtuvan jo vuoden sisällä. On odotettavissa, että Applen mukaan tulo vetää markkinan nopean kasvun vaiheeseen.

Kiinnostaisiko sinua testata uusimpia VR-laitteita ja nähdä mitä mahdollisuuksia virtuaalimaailma avaa? Ota yhteyttä niin järjestämme demon XR-studiossamme Billnäsissä. Tulemme myös mielellämme tapaamaan ja kertomaan lisää!

J&Co Digital on täyden palvelun suunnittelu- ja digitoimisto. Olemme erikoistuneet korkeatasoisiin WordPress-sivustojen toteutuksiin – projektiin voivat sisältyä mm. vaativat integraatiot, laskurit, konfiguraattorit, verkkokaupat ja oppimisympäristöt. Tarjoamme myös palveluitamme sovellusylläpitoon, jatkokehitykseen web-hostauksen, sekä hakukoneoptimointiin ja erilaisiin viestintä- ja markkinointitarpeisiin. Teemme myös VR- ja AR -toteutuksia sekä 3D-suunnittelua.

Lue myös