Siirry pääsisältöön

Mitä XR tarkoittaa?

3D VR xr

XR eli Extended Reality on kattotermi, jolla tarkoitetaan laajennettua todellisuutta (AR), virtuaalitodellisuutta (VR) sekä näiden erilaisia välimuotoja (MR). Yhteisenä nimittäjäna on siis tavoite luonnollisen tuntuisesta kokemuksesta joka on tuotettu tietokoneen avulla.

VR vie käyttäjän toiseen todellisuuteen

Virtual Reality, eli virtuaalitodellisuus vie käyttäjän sisälle maailmaan jota olemme aikaisemmin katselleet litteän ruudun läpi. VR-lasit piirtävät erillisen kuvan kummallekin silmälle. Kuvat näyttävät maailman hieman eri kulmasta ja käyttäjälle välittyy aito tilan kokemus. Kappaleiden etäisydet ja mittasuhteet näyttävät luonnollisilta, syntyy immersio.

Tuotteiden esittely vuorovaikutteisten 3D-mallien avulla ei ole varsinaisesti uusi juttu, ja sen tuomaa lisäarvoa on ollut usein vaikea perustella. VR-tekniikka lunastaa lopultakin tämän lupauksen. Ratkaiseva puuttunut tekijä on stereokuvan mukanaan tuoma mittakaavan ja etäisyyksien luonnollinen hahmottaminen.

xr

AR (augmented reality), eli lisätty todellisuus

Kun VR vie käyttäjän kokonaisvaltaisesti uusiin tiloihin, niin AR puolestaan pyrkii sovittamaan yhteen ympäröivää näkyvää todellisuutta ja virtuaalista, tietokoneen luomaa maailmaa.

Pokémon GO -pelissä pelaaja katselee oikeaa ympäristöään puhelimen kameran läpi oikeaa ja kuvaan ilmestyy hahmoja. Kolmiulotteiset hahmot näyttävät sulautuvan kamerakuvaan, kuin olisivat oikeasti kuvassa. AR-tekniikka perustuu reaaliaikaiseen kamerakuvan prosessointiin ja lopputuloksena käyttäjälle näytettävään kuvaan, johon on sananmukaisesti lisätty informaatiota. Nykyisten älypuhelimien prosessointikyky ja kehittyneet algoritmit mahdollistavat kuvassa näkyvien pintojen, kuten vaikkapa maan pinta, tunnistamisen. Tietoa voidaan käyttää 3D-kappaleiden koon ja sijainnin sovittamiseen siten, että lopputuloksena kuvaan lisätty esine näyttää luonnolliselta.

AR, Pokemon go

AR-kokemus voidaan tuottaa myös VR-laseilla. Uusissa VR-laseissa on useimmiten ulospäin kuvaavat kamerat, joiden kuva voidaan päästää läpi käyttäjälle. Markkinoille on myös tulossa pelkästään AR-sovelluksiin tarkoitettuja laitteita, jotka muistuttavat enemmän perinteisiä aurinkolaseja.

3D grafiikka

3D tietokonegrafiikan kehitys on XR:n keskeinen mahdollistaja. Aikaisemmin elokuvista tutut erikoistehosteet syntyvät nyt reaaliajassa pelikonsoleiden, kotitietokoneiden ja jopa taskuissamme kulkevien laitteiden näytöille. Tähän asti varsinkin kotitietokoneiden tuottama 3D grafiikka on ollut jossain määrin kömpelöä ja selkeästi tunnistettavaa. Olemme kuitenkin nyt kiihtyvällä vauhdilla siirtymässä tasolle jossa tuo raja alkaa hämärtyä. Pystytkö vielä erottamaan uusien elokuvien CGI (tehostekuva) osia oikeista?

3d visualisaatioita

Metaverse

Uuteen teknikkaan liittyy aina alkuinnostusta ja ihmettelyä, mutta myöskin paljon epäilyksiä. Visionäärit katsovat jo ja kauas tulevaisuuteen ja perinteisesti viihdeteollisuus on ollut keihäänkärkenä uusien mahdollisuuksien jalkauttamisessa. Business-sovellukset seuraavat perässä kun suuri yleisö saavuttaa kriittisen massan.

On selvää että käsillä on merkittävä kehitysaskel ihmisen ja tietokoneen välisessä vuorovaikutuksessa. 2016 alkanut VR innostus on jo kertaalleen ehtinyt laantua, kunnes yhtäkkiä metaverse on kaikkien huulilla. Voimme nähdä yhtäläisyyksiä interenetin ja älypuhelinten kehitysvaiheisiin.

Kiinnostuitko aiheesta?

Tervetuloa Humakin järjestämään Digitaaliset kaksoset -hankkeen tammikuun koulutuspäivään tiistaina 25.1.2022 klo 9-11.30, teemana 3D ja XR kulttuuri- ja luovien alojen liiketoiminnassa.

Tapahtumassa pohditaan, minkälaiset 3D/VR ratkaisut ovat tällä hetkellä teknisesti ja taloudellisesti myös kulttuurialan toimijoiden saavutettavissa ja minkälaisia liiketoiminnan mahdollisuuksia on nähtävissä kulttuurialan XR-näkymässä.
Tapahtuman puheenvuoroja kuullaan mm: Varjon Markus Heinoselta, Helsinki XR Centerin Tiina Vuoriolta ja Santeri Saariselta sekä luovien alojen case J&Co Digitalin Juha Javanaiselta.

Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan: https://fb.me/e/248mBTRLq

J&Co Digital on luova digitoimisto. Palvelemme kolmella osa-alueella; verkkopalvelut, XR ja luova suunnittelu.

Lue myös