Siirry pääsisältöön
Näin saat kuviin lisätietoja helposti - Katso! Näin saat kuviin lisätietoja helposti - Katso!

Olen yrittäjä. Haluatko kysyä minulta jotain?

JCO Lifestyle

Yrittäjäpäivän 5.9.2021 kunniaksi pyysin lähipiiriltä kysymyksiä yrittäjyyteen liittyen. Yrittäjyyteni alkoi jo alle parikymppisenä kun järjestin festareita ja bändi-iltoja. Vuosien varrelle on mahtunut useampia startuppeja. Tällä hetkellä olen toisena pääomistajana, yrittäjänä ja toimitusjohtajana J&Co Digitalissa (ohjelmistokehitys ja design) sekä tytäryhtiöissä Bojaco Oy:ssä (web-hostingpalvelut) ja Timepiece VR Oy:ssä (virtuaalisen todellisuuden sovelluskehitys).

Monica Javanainen

Olen yrittäjä. Haluatko kysyä minulta jotain?

Millaisena koet asemasi yrittäjänä tämän päivän Suomessa?

Suomessa on tällä hetkellä yli 290 000 yritystä, jotka työllistää yli 1,5 miljoonaa henkilöä. Vertailuna vuosi 1993, jolloin yrityksiä oli noin 180 000. Yritysten työllistävä merkitys on siis valtava. Yritykset generoivat veroja, joilla maksetaan eri kunnallisia palveluita. Yrittäjän rooli on todella tärkeä tämän päivän Suomessa.

Some regard private enterprise as if it were a predatory tiger to be shot. Others look upon it as a cow that they can milk. Only a handful see it for what it really is–the strong horse that pulls the whole cart. Winston Churchill

Vieläkö pienyritykset menestyy Suomessa?

Mielenkiintoinen fakta on että suomen yrityksistä 93% on alle 10 henkilön yrityksiä. Suuryrityksiä (yli 250 hlö) on vain 0,2%. Yrittäjistä 68 % on yksinyrittäjiä. Hyviä esimerkkejä menestyvistä pienyrityksistä on suomi pullollaan ja tänä päivänä kyllä yritykset menestyvät suomessa paremmin kuin koskaan. Toki korona-kriisi on pistänyt kapulaita rattaisiin monelle yritykselle, varsinkin ravintola-ala ja esittävä taide on kärsinyt. Verottajan ja vakuutusyhtiöiden tiukoista vaatimuksista yritys ei aina meinaa selvitä.

Mikä on suurin riski yrityksen perustamisessa?

Liiketoimintasuunnitelman ja tarkkaan määritellyn vision puuttuminen. On tärkeää ymmärtää mistä syntyy kuluja ja miten saada tarpeeksi katetta. Nopeasti laskettuna jokin idea saattaa tuntua loistavalta bisnekseltä, mutta idean taso paljastuu vasta kun laittaa numeroita exceliin. Myös oma työ pitää muistaa laskea kuluna. Jos sijoitat yritykseen omaisuuttasi, on aina olemassa riski että menetät sen.

Miten voisi lähteä liikkeelle kun haaveilee oman yrityksen perustamisesta?

Liiketoimintasuunnitelma pitää olla hyvin tehty. Business model canvas on hyvä malli joka auttaa liiketoiminnan kokonaiskuvan hahmottamisessa. Mallipohjia ja infoa löytyy googlaamalla BMC tai Lean Canvas. Jos homma näyttää hyvältä vielä suunnitelman valmistuessa, kannattaa sparrailla aiheesta muiden yrittäjien kanssa ja ottaa yhteyttä yritysneuvojaan. Starttirahahakemus on myös hyvä laittaa vireille ennen yritystoiminnan aloittamista. Yritysneuvojat (esim Uusyrityskeskus, Novago, Yrittäjät) osaavat myös auttaa mikäli yrityksen tulisi hakea rahoitusta.

Miten toimin kun haluaisin yrittäjäksi mutta minulla ei ole rahaa sen aloittamiseen?

Kannattaa olla yhteydessä paikalliseen yrityskeskukseen ja pyytää neuvoa starttirahan hakemuksessa sekä mahdollisessa lainhakemuksessa. Jos idea on tarpeeksi hyvä, voit esitellä sen myös sijoittajille, jotka saattavat innostua olemaan mukana.

Mitkä ovat mielestäsi menestyvän yrityksen salaisuudet?

Selkeä visio, tarkka fokus ja luova asenne. Toki myös pitkäjänteisyys.

It’s a marathon, not a sprint.

Teet paljon töitä ja välillä myös viikonloppuisin. Miten ehdit jakaa aikaasi perheen kanssa? Miten omistat heille aikaasi niin, etteivät työt pyöri samaan aikaan mielessä?

Yrittäjyys on elämäntapa ja se on mukana niin arjessa kuin vapaa-aikana. Kun vielä on kyse perheyrityksestä, on vaikeaa sulkea työhön liittyvät keskustelut sivuun, edes päiväksi. Olen itse varttunut yrittäjäperheessä ja aloin jo nuorena osallistua työntekoon eri tavalla. Yrittäjyys on aina ollut osa elämääni. Vaalin kuitenkin kyllä perheen yhteistä aikaa. Päivällinen syödään aina yhdessä ja lomalla tehdään asioita yhdessä esim lasketellaan, purjehditaan tai reissataan ulkomailla.

Find a job you enjoy doing, and you will never have to work a day in your life. – Mark Twain

Sinulla on töissä ihmisiä eli työllistät heitä. Millainen vastuu siinä painaa? Kuinka paljon yrittäjä kantaa huolta työntekijöistä?

Kyllä työntekijöiden palkkaaminen tuo mukanaan suuren vastuun. Yrityksen alkuvuosina olimme mieheni kanssa kahdestaan ja olihan siinä tiettyä stressittömyyttä kun vain oma toimeentulo oli kyseessä. Jos jonain kuukautena oli vähemmän töitä tai muuten tiukkaa, saatettiin olla ilman palkkaa. Moni asia muuttuu kun palkkaa työntekijöitä, palkanmaksusta ei oikein voi joustaa. Porukalla saa kuitenkin paljon enemmän aikaan ja jokainen tekijä tuo mukaan lisää erilaista osaamista. Hyvä tiimihenki luo myös tuottavan ilmapiirin.

Yrittäjänä voi olla vaikea erottaa työtä ja vapaa-aikaa. Kuinka irrottaudut työstä?

On toki tärkeää osata ottaa etäisyyttä työstä, vaikka se välillä onkin hankalaa. Liikunta on minulle tärkeää ja esim tennistunnin aikana kaikki työhön liittyvä unohtuu hetkessä. Kerran vuodessa teen matkan jonnekin rauhalliseen ja kauniisiin paikkaan ja vain pysähdyn miettimään asioita. Se on tavallaan irrottautuminen, vaikkakin se samalla on töiden analysoimista ja uusien strategioiden laatimista. Pysähtyminen on mielestäni tosi tärkeää – jos ei osaa pysähtyä ei ehdi kuulemaan mitä ympäristö koittaa kertoa.

Hyvää Yrittäjän päivää!

J&Co Digital on teknologiapainotteinen suunnittelutoimisto. Olemme erikoistuneet korkeatasoisiin WordPress-sivustojen toteutuksiin – projektiin voivat sisältyä mm. vaativat integraatiot, laskurit, konfiguraattorit, verkkokaupat ja oppimisympäristöt. Tarjoamme myös palveluitamme sovellusylläpitoon, jatkokehitykseen web-hostauksen, sekä hakukoneoptimointiin ja erilaisiin viestintä- ja markkinointitarpeisiin. Teemme myös VR- ja AR -toteutuksia sekä 3D⁠-⁠suunnittelua.

Lue myös