Praoelever i vårt team

Under vecka 43 hade vi turen att få två ivriga och intresserade praoelever med i vårt team. De fick följa med oss i arbetet samt självständigt jobba med att planera och förverkliga en WordPress webbsida. Här är hälsingar från våra två duktiga elever.

Praohälsingar

Jag heter Maurus. Jag går på åk 9 i Ekenäs högstadieskola. I början av hösten fick vi alla 9:or veta att vi skulle ut på prao en vecka denna höst. Jag hade redan då funderat lite på vart jag ville fara och bestämde mig för att söka praoplats till JCO. Programmering och IT har alltid intresserat mig och jag ville veta hur man kan jobba med sådant. Efter ungefär en månad var det slutligen dags för praon. När jag steg in på kontoret fick jag ett varmt mottagande och en av de anställda visade mig runt i byggnaden. Vi fick sedan veta vad vi skulle få göra under veckan.

Under veckan har vi bland annat fått följa med på olika möten och de anställda har även tagit sig tid att berätta om sina arbetsuppgifter för oss. Den huvudsakliga uppgiften har varit att bygga upp en webbsida om Billnäs. Vi har hållit på med arbetet hela veckan och fastän man ibland har varit osäker är jag riktigt nöjd med vad vi har åstadkommit. De två första dagarna gick mest ut på att planera och lära sig programmet wordpress, som vi skulle använda. Vi samlade också då in all information som behövdes. Resten av veckan kunde sedan användas för att skapa själva webbsidan.

Förutom att vi fick vara med på olika möten och följa med arbetsuppgifterna på kontoret fick vi också delta i företagets andra aktiviteter, såsom gemensam lunch och morgonträning på Trainium, trots att vi bara var praoelever. Det gjorde att man verkligen fick känna sig som en del av teamet, vilket gav en bra känsla.

Att få skapa en egen webbsida gav nog den bästa inblicken i över hur det är att arbeta på ett företag som JCO. Jag har lärt mig mycket och är verkligen tacksam över att jag fick komma hit på prao.

/ Maurus

Min utvärdering

Spola tillbaka bandet, några månader bara, mamma kommer in i mitt rum och frågar hur jag tänkt med praon. Hon berättar att hon hittat ett bolag som heter JCO som gör webbsidor och annat liknande, och tänker att det skulle vara något för mig. Jag nickar lite fundersamt och bestämmer mig för att kolla upp firman. När jag gjort min research (ett fint ord för att stalka) bestämmer jag mig för att skicka ett mail och fråga om en plats. Det kan ju inte skada, tänker jag. Och se där, ingen skada skedd, utan istället har jag en praoplats!

Okej, nu kan vi spola fram igen. Det är sista dagen idag. Vi har varit här en vecka och det känns synd att allt är över. Vår uppgift har varit att skapa en webbsida om Billnäs. Den är färdig nu och jag är ärligt talat förvånad över att den blev så bra. Då vi började med planeringen första dagen kändes det mesta bara svårt, men jag har lärt mig massor under veckan och nu är jag faktiskt riktigt stolt över vårt resultat. Som sagt så bestod första dagen mest av planering, och att försöka lära sig programmet som vi använde för att bygga webbsidan. Den andra dagen gick mest ut på foto. På förmiddagen gick vi ut för att fotografera till hemsidan och resten av dagen redigerade jag bilderna. Vi har fortsatt att jobba med sidan hela resten av veckan, och nu är vi äntligen klara!

Jag tycker att veckan gått otroligt snabbt. Vi har lärt oss så mycket och gjort så mycket nytt att tiden bara flugit iväg. Jag är hemskt tacksam över att jag fått den här platsen och fått ta del i det här arbetet. Jag kunde inte ha bett efter en bättre praoplats.

/ Sofie

Bring me 2 Billnäs

Eleverna fick som uppgift att planera och förverkliga en hemsida om Billnäs. Sofie har ritat logon och gjorde också innan projektet en wireframe. Eleverna har själva tagit bilderna och Maurus har fördjupat sig i det tekniska förverkligandet. Här kan du ta en titt på slutresultatet Bring me 2 Billnäs, bra jobbat Sofie och Maurus!

”Sofie och Maurus hämtade med sej massor av entusiasm och positivitet som kändes av som en bra och inspirerande energi i vår arbetsgemenskap.”

Daniel Kouvo, Developer & Partner