Siirry pääsisältöön

Kysymyksiä ja vastauksia WordPressistä

Tech wordpress

Mikä WordPress on?

WordPress on sisällönhallintajärjestelmä ja alusta, jota voi käyttää erilaisten verkkosivujen rakentamiseen ja julkaisemiseen. Se on myös oivallinen alusta blogien ja verkkokauppojen pohjaksi. WordPressiin perustuvaa verkkosivua on helppo hallita, ja sisältöjen lisääminen ja päivittäminen on kätevää sen avulla.

Englanninkielinen termi sisällönhallintajärjestelmälle on content management system (CMS).

Onko WordPress ilmainen?

WordPress on täysin ilmainen. Sen asennuspaketin voi ladata ilmaiseksi wordpress.org-sivustolta ja sen käyttö ja päivitykset ovat täysin ilmaisia. Myös monet WordPressin lisäosat tai teemat ovat ilmaisia. On hyvä kuitenkin muistaa, että WordPressillä julkaistuun sivustoon saattaa liittyä kustannuksia, kuten esimerkiksi palvelinkulut tai verkko-osoitteen eli domainin varausmaksu.

WordPress tarjoaa wordpress.com-sivulla palvelun, jossa voi ottaa käyttöön oman sivuston WordPressin tarjoamalla palvelimella. Tämä ilmainen vaihtoehto ei sisällä omaa domainia, mutta kuukausimaksulla sen ja muita lisäpalveluita saa. WordPress.com-sivuston kautta asennettu ylläpitojärjestelmä eroaa täysversiosta jonkin verran ja joitakin sen toiminnallisuuksia on rajoitettu.

Miksi WordPress on niin suosittu?

WordPress perustuu niin sanottuun avoimeen lähdekoodiin eli sitä kehittää iso joukko vapaaehtoisia ympäri maailmaa. Siksi se on myös edellä monia muita sisällönhallintajärjestelmiä. Aluksi se oli blogialusta, mutta levisi sitten nopeasti bloggaajien lisäksi erityisesti online-median alustaksi esimerkiksi New York Timesin käyttöön.

WordPressin suosion tärkein salaisuus on varmastikin sen helppokäyttöisyys. Sen todella intuitiivista käyttöliittymää osaa käyttää jopa ilman koulutusta. Ilmainen WordPress taipuu lähes mihin tahansa käyttöön, siinä on valtava määrä lisäosia sekä teemoja saatavilla ja se on tehty hakukoneystävälliseksi. Tällä hetkellä 36 % internetin verkkosivuista on WordPressiin pohjautuvia.

Miten tiedän minkä teeman valitsen?

WordPressin valmisteemoja on tuhansia. Ennen teeman asennusta on hyvä varmistaa, että se tukee uusinta WordPress-versiota ja että se on saanut suositteluita. Joidenkin valmisteemojen muokkaus onnistuu helposti teemaan valmiiksi ohjelmoitujen ominaisuuksien kautta, mutta toiset valmisteemat ovat hyvin ”staattisia” ja niiden räätälöinti saattaa vaatia ohjelmointitaitoja. Valmisteeman rajoitteet voivat tulla nopeasti vastaan. Silloin esimerkiksi digitoimiston kautta hankittu täysin räätälöity ja tarpeiden mukaan suunniteltu teema saattaa olla parempi ratkaisu.

Usein teema, joka näyttää heti juuri siltä mitä etsit, on paras ratkaisu, sillä teemojen muutteleminen on usein melko vaikeaa. Älä anna kuitenkaan hienojen esimerkkikuvien hämätä. Valokuvilla on nimittäin suuri vaikutus sivuston kokonaisilmeeseen.

Mikä on Gutenberg?

Gutenberg on WordPressin uusi tekstieditori, jonka avulla sisältöjen muokkaaminen on yhä helpompaa. Sen editorin avulla sisältöä voi tuottaa lisäämällä ja yhdistelemällä eri tarkoituksiin tarkoitettuja blokkeja, joita on helppo muokata ja järjestellä vaikka raahaamalla. Tarvittaessa on mahdollista myös ohjelmoida omia blokkeja sekä asentaa muiden tekemiä lisäblokkeja. Suosittelemme, että uusilla sivustoilla otetaan käyttöön Gutenberg.

Sopiiko WordPress isolle sivustolle?

Kyllä sopii. WordPressillä on toteutettu useita tunnettuja suuriakin sivustoja. Suomessa todella monen tunnetun yrityksen tai vaikkapa kaupungin nettisivujen taustalla pyörii WordPress.

Voiko WordPressissä käyttää Google-fontteja?

Ilmaiset Google-fontit toimivat hyvin kaikissa verkkoympäristöissä, mutta voit myös käyttää maksullisia fontteja. Suosittelemme yleensä Google-fontin valintaa. Niiden sujuva käyttöönotto vaatii hieman verkkosivujen ohjelmointiin liittyvää ymmärrystä. Vaihtoehtoisesti voi löytyä jokin WordPressin lisäosa, jonka avulla Google-fontit voi lisätä.

Voinko tuoda sivustolle sisältöä toiselta sivulta tai blogista?

WordPressiin on useimmissa tapauksissa helppo tuoda sisältöä muualta. Se tukee erilaisten blogijärjestelmien artikkeleiden tuontia sisäänrakennetulla tuontityökalulla. Varsinkin WordPress-sivustojen välillä tämä on helppoa. Kannattaa pyytää teknistä tukea asentamaan WordPressiin lisäosa, jolla sisällöt voi tuoda sivustolta toiselle.

Onko WordPress hakukoneystävällinen?

Rakenteeltaan WordPress on lähtökohtaisesti SEO-ystävällinen eli hakukoneet löytävät sillä tuotetun sisällön hyvin. Suosittelemme kuitenkin lisäosan, esimerkiksi SEO Yoastin asennusta.

Hakukoneoptimointiin liittyy tietysti myös sisältö. Eli vaikka teknisesti kaikki on tehty oikein, liian niukalla sisällöllä ei välttämättä nouse hyvin esille Googlessa.

Kuinka voin nopeuttaa WordPress-sivustoani?

WordPress-sivustoa voi nopeuttaa monella eri tavalla. WordPressiin on saatavilla useita erilaisia ”cache”-lisäosia eli välimuistiin pohjautuvia ratkaisuja, joiden avulla sivun latauksia nopeutetaan. On olemassa myös WordPress-optimoituja palvelinalustoja, joiden sisäänrakennetut ratkaisut nopeuttavat latausnopeuksia. JCO Digital tarjoaa tällaista nopeaa WordPress-optimoitua ”hostingia”, jossa välimuistiratkaisu on sisäänrakennettu.

WordPress sivustoja voi myös nopeuttaa parantamalla sivuston sisältöä vaikka niin, että kuvat optimoidaan automaattisesti ja että ne latautuvat vasta, kun käyttäjä on siirtynyt kyseiseen kohtaan.

Mitä ovat WordPress-lisäosat ja -pluginit?

Ne ovat ilmaisia tai maksullisia lisäohjelmia, joiden avulla saa helposti erilaisia toiminnallisuuksia, joita WordPressissä ei ole valmiina. Niidenkin takana on erilaisia kehittäjiä, joten pyydä teknistä tukea oikeanlaisen lisäosan valintaan.

Esimerkkejä lisäosista ovat vaikkapa plugin, jolla sivuille saadaan syötettyä sosiaalisen median sisältöä, tai ratkaisu, jolla sivuston voi liittää omaan Google Analytics -tiliin.

Hidastuuko sivusto, jos siihen asentaa paljon lisäosia?

Lisäosia on saatavilla valtava määrä. Ne saattavat tuoda mukanaan lisäelementtejä, joita WordPress joutuu lataamaan sivunlatauksen yhteydessä. Jos lisäosia on paljon, ne saattavat yhdessä kuormittaa sivustoa. Jotkut lisäosat saattavat yksinään kuormittaa sivustoa, jos ne ovat huonosti ohjelmoituja. Laatu on tässäkin määrää tärkeämpi asia.

Onko olemassa helppoja keinoja sivuston turvallisuudesta huolehtimiseen?

Parasta, mitä voit tehdä, on valita sellainen ylläpitojärjestelmä, jonka turvallisuudesta huolehditaan. WordPress on sellainen. 

WordPress päivittyy jatkuvasti. Päivitykset tuovat mukanaan uusia toimintoja ja parannuksia, mutta usein ne myös sisältävät turvallisuuspäivityksiä, jotka paikkaavat huomatun haavoittuvuuden. Jos WordPressiä tai sen lisäosia ei päivitä, sivusto saattaa olla haavoittuvainen ja sivuston hakkerointi voi havoittuvuuksien kautta olla mahdollista.

On olemassa WordPress-optimoituja hosting-alustoja, joiden turvallisuus on optimoitu WordPress-sivustoa varten. Tämä estää tehokkaasti esimerkiksi mahdollisia hakkerointiyrityksiä. JCO Digital tarjoaa ja suosittelee tällaista palvelinalustaa asiakkailleen.

Voiko WordPressiin lisätä verkkokaupan?

WordPress on oikein sujuva alusta verkkokaupalle. Yhteensopivin ja ketterin vaihtoehto on WooCommerce. Se on tunnettu WordPress-laajennus, jolla voi toteuttaa monipuolisen verkkokaupan. Ilmaisen laajennuksen voi asentaa myös jälkikäteen jo olemassa oleville WordPress-sivuille ja sitä voi edelleen laajentaa useilla lisäosilla.

Kuinka perustan oman kaupan WordPressiin?

WooCommerce on saatavilla ilmaiseksi ja sen asennus WordPressissä on mutkatonta. Asennuksen jälkeinen toiminnallisuuksien rakentaminen ja asetusten tekeminen vaatii toki paljon osaamista, ja tässä vaiheessa menee helposti sormi suuhun.

Verkkokaupan rakentaminen on iso päätös. Sen suunnittelu ja käyttöönotto on hyvä tehdä yhteistyössä ammattilaisten kanssa. Ota siis meihin yhteyttä, niin neuvomme ja autamme.

Toivottavasti pidit artikkelista! Artikkelin saa mielellään jakaa somessa,
ja muistathan seurata menojamme Instagramissa, Facebookissa ja Twitterissä.

Lue myös nämä:

Näin teet hyvän ja tehokkaan etäpalaverin

Meiltä saat kaiken digitaaliseen ympäristöön

Näin verkkopalvelun rakentaminen etenee kanssamme

Lue myös