Siirry pääsisältöön
Näin saat kuviin lisätietoja helposti - Katso! Näin saat kuviin lisätietoja helposti - Katso!

Kysymyksiä ja vastauksia WordPressistä

Tech wordpress

Mikä WordPress on?

WordPress on sisällönhallintajärjestelmä ja alusta, jota voi käyttää erilaisten verkkosivujen rakentamiseen ja julkaisemiseen. Se on myös oivallinen alusta blogien ja verkkokauppojen pohjaksi. WordPressiin perustuvaa verkkosivua on helppo hallita, ja sisältöjen lisääminen ja päivittäminen on kätevää sen avulla.

Englanninkielinen termi sisällönhallintajärjestelmälle on content management system (CMS).

Miksi WordPress on niin suosittu?

WordPress perustuu niin sanottuun avoimeen lähdekoodiin eli sitä kehittää iso joukko vapaaehtoisia ympäri maailmaa. Siksi se on myös edellä monia muita sisällönhallintajärjestelmiä. Aluksi se oli blogialusta, mutta levisi sitten nopeasti bloggaajien lisäksi erityisesti online-median alustaksi esimerkiksi New York Timesin käyttöön.

WordPressin suosion tärkein salaisuus on varmastikin sen helppokäyttöisyys. Sen todella intuitiivista käyttöliittymää osaa käyttää jopa ilman koulutusta. Ilmainen WordPress taipuu lähes mihin tahansa käyttöön, siinä on valtava määrä lisäosia sekä teemoja saatavilla ja se on tehty hakukoneystävälliseksi. Tällä hetkellä noin 40 % internetin verkkosivuista on WordPressiin pohjautuvia.

Miten tiedän minkä teeman valitsen?

WordPressin valmisteemoja on tuhansia. Ennen teeman asennusta on hyvä varmistaa, että se tukee uusinta WordPress-versiota ja että se on saanut suositteluita. Joidenkin valmisteemojen muokkaus onnistuu helposti teemaan valmiiksi ohjelmoitujen ominaisuuksien kautta, mutta toiset valmisteemat ovat hyvin ”staattisia” ja niiden räätälöinti saattaa vaatia ohjelmointitaitoja. Valmisteeman rajoitteet voivat tulla nopeasti vastaan. Silloin esimerkiksi digitoimiston kautta hankittu täysin räätälöity ja tarpeiden mukaan suunniteltu teema saattaa olla parempi ratkaisu.

Usein teema, joka näyttää heti juuri siltä mitä etsit, on paras ratkaisu, sillä teemojen muutteleminen on usein melko vaikeaa. Älä anna kuitenkaan hienojen esimerkkikuvien hämätä. Valokuvilla on nimittäin suuri vaikutus sivuston kokonaisilmeeseen.

Jos kaipaat vaivatonta ylläpitoa ja kaikkien mahdollisuuksien teemaa, suosittelemme lämpimästi  JCORE®-teemaa

Mikä on Gutenberg?

Gutenberg on WordPressin uusi tekstieditori, jonka avulla sisältöjen muokkaaminen on yhä helpompaa. Sen editorin avulla sisältöä voi tuottaa lisäämällä ja yhdistelemällä eri tarkoituksiin tarkoitettuja blokkeja, joita on helppo muokata ja järjestellä vaikka raahaamalla. Tarvittaessa on mahdollista myös ohjelmoida omia blokkeja sekä asentaa muiden tekemiä lisäblokkeja. Suosittelemme, että uusilla sivustoilla otetaan käyttöön Gutenberg.

Sopiiko WordPress isolle sivustolle?

Kyllä sopii. WordPressillä on toteutettu useita tunnettuja suuriakin sivustoja. Suomessa todella monen tunnetun yrityksen tai vaikkapa kaupungin nettisivujen taustalla pyörii WordPress.

Voiko WordPressissä käyttää Google-fontteja?

Ilmaiset Google-fontit toimivat hyvin kaikissa verkkoympäristöissä, mutta voit myös käyttää maksullisia fontteja. Suosittelemme yleensä Google-fontin valintaa. Niiden sujuva käyttöönotto vaatii hieman verkkosivujen ohjelmointiin liittyvää ymmärrystä. Vaihtoehtoisesti voi löytyä jokin WordPressin lisäosa, jonka avulla Google-fontit voi lisätä.

Voinko tuoda sivustolle sisältöä toiselta sivulta tai blogista?

WordPressiin on useimmissa tapauksissa helppo tuoda sisältöä muualta. Se tukee erilaisten blogijärjestelmien artikkeleiden tuontia sisäänrakennetulla tuontityökalulla. Varsinkin WordPress-sivustojen välillä tämä on helppoa. Kannattaa pyytää teknistä tukea asentamaan WordPressiin lisäosa, jolla sisällöt voi tuoda sivustolta toiselle.

Onko WordPress hakukoneystävällinen?

Rakenteeltaan WordPress on lähtökohtaisesti SEO-ystävällinen eli hakukoneet löytävät sillä tuotetun sisällön hyvin. Suosittelemme kuitenkin lisäosan, esimerkiksi SEO Yoastin asennusta.

Hakukoneoptimointiin liittyy tietysti myös sisältö. Eli vaikka teknisesti kaikki on tehty oikein, liian niukalla sisällöllä ei välttämättä nouse hyvin esille Googlessa.

Kuinka voin nopeuttaa WordPress-sivustoani?

WordPress-sivustoa voi nopeuttaa monella eri tavalla. WordPressiin on saatavilla useita erilaisia ”cache”-lisäosia eli välimuistiin pohjautuvia ratkaisuja, joiden avulla sivun latauksia nopeutetaan. On olemassa myös WordPress-optimoituja palvelinalustoja, joiden sisäänrakennetut ratkaisut nopeuttavat latausnopeuksia. J&Co Digital tarjoaa tällaista nopeaa WordPress-optimoitua ”hostingia”, jossa välimuistiratkaisu on sisäänrakennettu.

WordPress sivustoja voi myös nopeuttaa parantamalla sivuston sisältöä vaikka niin, että kuvat optimoidaan automaattisesti ja että ne latautuvat vasta, kun käyttäjä on siirtynyt kyseiseen kohtaan.

Mitä ovat WordPress-lisäosat ja -pluginit?

Ne ovat ilmaisia tai maksullisia lisäohjelmia, joiden avulla saa helposti erilaisia toiminnallisuuksia, joita WordPressissä ei ole valmiina. Niidenkin takana on erilaisia kehittäjiä, joten pyydä teknistä tukea oikeanlaisen lisäosan valintaan.

Esimerkkejä lisäosista ovat vaikkapa plugin, jolla sivuille saadaan syötettyä sosiaalisen median sisältöä, tai ratkaisu, jolla sivuston voi liittää omaan Google Analytics -tiliin.

Hidastuuko sivusto, jos siihen asentaa paljon lisäosia?

Lisäosia on saatavilla valtava määrä. Ne saattavat tuoda mukanaan lisäelementtejä, joita WordPress joutuu lataamaan sivunlatauksen yhteydessä. Jos lisäosia on paljon, ne saattavat yhdessä kuormittaa sivustoa. Jotkut lisäosat saattavat yksinään kuormittaa sivustoa, jos ne ovat huonosti ohjelmoituja. Laatu on tässäkin määrää tärkeämpi asia.

Voiko WordPressiin lisätä verkkokaupan?

WordPress on oikein sujuva alusta verkkokaupalle. Yhteensopivin ja ketterin vaihtoehto on WooCommerce. Se on tunnettu WordPress-laajennus, jolla voi toteuttaa monipuolisen verkkokaupan. Ilmaisen laajennuksen voi asentaa myös jälkikäteen jo olemassa oleville WordPress-sivuille ja sitä voi edelleen laajentaa useilla lisäosilla.

Tarvitsetko uudet verkkosivut tai verkkokaupan? Ota yhteyttä vaikka heti.

Toivottavasti pidit artikkelista! Artikkelin saa mielellään jakaa somessa,
ja muistathan seurata menojamme Instagramissa, Facebookissa ja Twitterissä.

Lue myös nämä:

Näin teet hyvän ja tehokkaan etäpalaverin

Meiltä saat kaiken digitaaliseen ympäristöön

Näin verkkopalvelun rakentaminen etenee kanssamme

Lue myös