Hoppa till sidans innehåll
Näin saat kuviin lisätietoja helposti - Katso! Näin saat kuviin lisätietoja helposti - Katso!

Online-kurser smidigt med hjälp av WordPress

När ett företag vill utbilda sin egen personal eller kunder, är det mest praktiskt att göra det på nätet. Eller när du vill sälja eller dela utbildning och kunskap är en onlinekurs ofta det enklaste och mest kostnadseffektiva sättet. Onlinekurser benämns också ofta som onlinecoaching eller digital inlärningsmiljö. Men i alla handlar det om att användaren kan delta i en kurs eller utbildning som hen genomför online och vars läromedel är tillgängliga på nätet.

En klar fördel med online-utbildning är att samma material och videor kan vara tillgängliga många gånger och dygnet runt. I traditionell utbildning måste utbildaren prata om och om igen. Dessutom kan onlinekurser användas och kombineras med ett brett utbud av färdigt och specialtillverkat nytt innehåll efter behov.

Att göra online-utbildning är inte rymdvetenskap, och som utbildare behöver du inte veta något om teknik eller kodning. En bra publiceringsplattform fungerar som grund, och vi hjälper till med den tekniska konstruktionen, det visuella och sammanställningen av kursen.

JCO Digital har implementerat online-utbildningar för sina kunder på WordPress-plattformen. Eftersom vi och våra kunder redan är bekanta med underhållssystemet är det naturligt att verka genom WP även i utbildningar. I projekt börjar vi oftast med att kartlägga utbildningarnas innehållsbehov och önskemålen om olika typer av arbetsuppgifter. På basen av det kan vi besluta om vi ska använda den färdiga plattformen eller skräddarsy en egen helt och hållet.

LearnDash är populärast

LearnDash, som fungerar som ett tillägg till WordPress, är det mest betrodda kursbyggverktyget online. Den används likväl av stora företag och universitet som av en lång rad utbildningsorganisationer och även små företagare. LearnDash kan användas för att hålla kurser löpande och för försäljning. Betalningsmetoder i verktyget är PayPal, Stripe och 2Checkout, samt nätbankbetalningar WooCommerce.

Verktyget kan användas för att bygga och underhålla nivåkurser, det vill säga eget innehåll för deltagare på olika nivåer. Med den mångsidiga LearnDash kan man i kurserna lägga till bland annat en lektionsklocka som följer med närvaro, en diskussionsplattform och olika kurscertifikat.

Learndash är ett bra verktyg och det är lätt och logiskt att bygga kurser med det. Det är ett bra alternativ speciellt när man använder färdiga omfattande grundläggande funktioner. Om man däremot önskar en hel del olika funktionaliteter är en skräddarsydd kurs ett bättre alternativ. De kan också kombineras med webbplatser gjorda med WordPress.

Goda exempel på skräddarsydda onlinekurser är för Kopiosto gjorda Kopiraittila skola, som innehåller mer än ett dussin spel och olika uppgifter,, samt Kopiraittila högskola, där man studerar upphovsrätt en modul i taget.

Syklis online-kurser görs med LearnDash

Suomen ympäristöopisto SYKLI är en nationell utbildare, med vilken JCO har gjort Ammattilaisen Kädenjälki –webbplats (Ett yrkesproffs handavtryck) och nu även online-kurser på finska. Ammattilaisen kädenjälki är Syklis onlinekurstjänst, där en yrkesman kan studera hållbar och ansvarsfull praxis inom sin bransch. Syklis projektexpert Aura Piha, säger att i den första fasen kommer kursen Introduktion till hållbar utveckling och fyra branschspecifika kurser att öppnas: Ansvarsfull handel, matservice, fastighetsförvaltning och turism.

– Vi byggde tjänsten i WordPress med hjälp av tillägget LearnDash. LearnDash ger oss möjlighet att utveckla vår tjänst nästan gränslöst. I den första fasen bygger vi kurser, som användare kommer att kunna studera helt självständigt. Kunden kan köpa kursen i webb-butiken, börja studera direkt och genomföra kursen fast genast. Inte vid något tillfälle måste kunden avbryta sitt lärande och vänta på att utbildaren ska utvärdera hens prestationer” säger Aura Piha.

– I allmänhet inom lärande, men särskilt inom online-lärande, är en av de viktigaste sakerna att få feedback. Det har vi satsat på i Ammattilaisen kädenjälki.

LearnDash möjliggör ett brett spektrum av lösningar och ibland är det svårt att välja en lösning. Vi har försökt att göra val som gör lärandet så smidigt som möjligt.

Enligt Aura Piha har man lärt sig mycket om LearnDashs möjligheter genom att arbeta tillsammans i projektet. – Samarbetet med JCO har fungerat väldigt bra.

Vill du veta mer om att bygga online-kurser? Kontakta oss via formuläret!

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Läs också:

Frågor och svar om WordPress

Så här går det till att göra en webbtjänst med oss

Checklista för webbsidespublikation – 14 viktiga steg

Läs även