Siirry pääsisältöön
Näin saat kuviin lisätietoja helposti - Katso! Näin saat kuviin lisätietoja helposti - Katso!

7 oppia luovan alan OFFF Barcelona -tapahtumasta

Design

Terkut OFFF-luovuusfestareilta Barcelonasta! OFFF on jättiläismäinen tapahtuma, joka huhtikuussa kokosi 5 000 luovan alan osaajaa 85 maasta Katalonian keväiseen pääkaupunkiin.

Vaikka reissu oli intensiivinen, perjantaiaamuna paikan päälle ja sunnuntaina takaisin, oli virkistävää vaihtaa maisemaa hetkeksi ja saada nauttia auringosta ja valosta pitkän talven jälkeen. Erityisen piristävää oli inspiroitua samanhenkisten ihmisten parissa ja imeä vaikutteita. Koska sharing is caring, kokosin alle muutaman kohdan, jotka koskettivat minua aivan erityisesti.

1 Taika syntyy yhteistyöstä

Yhteistyön voima nousi selkeästi esiin monessa näkemässäni esityksessä. Minä voin omalla osaamisellani tehdä tiettyjä juttuja, kun taas kollega, jolla on ihan eri tausta, tekee toisia – yhdessä toisiamme täydentäen syntyy jotain taianomaista. 

Brändistudio Muchossa sanotaan, että “the team beats the genius every time”. Yhdessä olemme paljon enemmän: älykkäämpiä, rohkeampia, hauskempia.

Niin mekin työskentelemme J&Co:lla. Kun kaikki osallistuvat ja tuovat projekteihin omat vahvuutensa, voimme yhdessä luoda jotain todella fantastista.

2 Tee sitä, mistä nautit

Jos tekemisillään haluaa saavuttaa wow-tason, pitää työhön suhtautua intohimoisesti. Se nimittäin näkyy lopputuloksessa. Palveluntuottajana kaikesta ei tietenkään voi kieltäytyä, mutta oikean fokuksen säilyttämiseksi ein sanominen on joskus välttämätöntä. Kun saa luoda sellaista, joka sytyttää sisäisen roihun, syntyy oma tyyli. Se voi jatkossa olla juuri se tekijä, joka saa asiakkaan valitsemaan sinut muiden sijaan. Asiakkaan yhteistyökumppanin valintaan vaikuttaa hinnan lisäksi myös tekijän käsiala. 

Uskon vakaasti, että kun nautimme työstämme, tulemme luoneeksi ainutlaatuisen ja vahvan kilpailutekijän itsellemme. Asiakkaamme haluavat meidät kumppanikseen työssämme näkyvän ilon takia.

3 Uskalla epäonnistua

Kun uusia asioita testailee ja kokeilee, jossain vaiheessa tulee väkisinkin epäonnistuneeksi. Eikä se ole huono asia. 

Emme tarvitse äärimmäisiä vastoinkäymisiä kuten burnouteja kehittyäksemme, vaikkakin moni näkemäni puhuja näytti kulkeneen juuri tätä tietä menestykseen. Sitä ei kuitenkaan voi suositella kenellekään! Italialainen Zetafonts neuvoi ottamaan opiksi jokaisesta epäonnistumisesta, niistä pienistäkin. Juuri ne opettavat ja muokkaavat meitä – tulevaisuutemme rakentuu epäonnistumisten muokkaamalle kivijalalle. Ole siis itsellesi armelias ja uskalla epäonnistua!

5 AI on tärkeää, mutta ei tärkeintä

Tämän hetken poppisteema AI sai hämmästyttävän vähän huomiota näkemissäni esityksissä. Lähinnä sitä tarkasteltiin siitä näkökulmasta, että ihmistä tarvitaan, jotta tekoäly toimisi oikealla tavalla – se on siis erinomainen työkalu, mutta ei itsessään vielä ratkaise mitään.

Ensi vuonna tekoäly taitaa kuitenkin päästä isompaan rooliin. Silloin meillä on vuosi enemmän kokemusta sen käytöstä ja tiedämme paremmin miten hyödyntää sitä. Samalla työkalut kehittyvät ja saamme uusia apuvälineitä. Odotan jo innolla mitä kivaa onkaan tarjolla! 

6 Katso taikaa asiakkaan silmin

Kun luo upeita juttuja, haluaisi taian jakaa kaikkien kanssa. Silloin ei aina tule ajatelleeksi, että asiakas ei ehkä ollenkaan tarvitse sitä mitä olet juuri kehitellyt.

Kun pitchaat jotain asiakkaalle, asetu asiakkaan asemaan. Mitä asiakas tarvitsee? Mitä hyötyä hän saa keksimästäsi ratkaisusta? Ratkaiseeko se asiakkaan ongelman? Täyttääkö se asiakkaan tarpeet, tekeekö se hänet onnelliseksi?

7 Life is too serious to be serious in design

Tämä viesti kosketti minua ehkä kaikkein syvimmin. Sekin on Muchon käsialaa. Kaiken ei tarvitse olla niin korrektia tai sääntöjenmukaista tai järjestelmällistä. Meissä asuva sisäinen lapsi pitää houkutella esiin ja väreillä, muodoilla ja teksteillä leikkiä rohkeasti. Mestariteosten luomisesta saa nauttia ja luominen saa olla hauskaa. Silloin ei kuulu ajatella mitä muut ajattelevat. Tärkeintä on kuitenkin madaltaa omaa rimaa – usein hilaamme sen huomaamattamme aivan järjettömän korkealle – ja uskoa itseensä. Muuten meihin ei usko kukaan muukaan!

Tärkeää on löytää tasapaino ja pitää hauskaa!

Jollet ole käynyt OFFF:ssa suosittelen sitä lämpimästi. Vain se että kulkee ympäriinsä ja katselee ihmisiä, on jo itsessään elämys. Puhumattakaan ilmapiiristä ja esityksistä!

Kiinnostunut pelillistämisestä tai uudesta verkkosivusta? Varaa aika Monican kanssa, niin saat kaiken tarvittavan tiedon!

Lue myös