Siirry pääsisältöön
Näin saat kuviin lisätietoja helposti - Katso! Näin saat kuviin lisätietoja helposti - Katso!

JCO Digitalin ja Kopiosto ry:n yhteistyönä syntyi pelillinen oppimis­ympäristö peruskouluille

Design Pelit & Testit verkkokurssit

Tekijänoikeuksiin liittyvät kysymykset ovat jo pitkään olleet koulujen arkipäivää: ryhmätyöhön etsitään kuvia netistä, näytelmässä soitetaan musiikkia. Opetusmateriaalia aiheesta ei kuitenkaan ole ollut riittävästi. Yhtä lailla monissa kouluissa opetuskäyttöön otetut tabletit ovat kaivanneet sisältöä. Tekijänoikeuksien osaaminen ja oikeiden käytänteiden opettaminen on myös osa uutta elokuussa voimaan tullutta peruskoulujen opetussuunnitelmaa.

Tekijänoikeusjärjestö Kopiosto ry päätti tuottaa kaikille Suomen peruskouluille tarkoitetun pelillisen opetusmateriaalin, jonka parissa tekijänoikeuksien oppiminen ja opettaminen olisi kivaa. Toteuttaminen annettiin raaseporilaisen JCO Digitalin tiimin tehtäväksi. Syntyi Kopiraittilan koulu, digitaalinen oppimisympäristö, jonne kuka tahansa voi astua osoitteessa kopiraittila.fi nyt syyslukukauden alusta alkaen.

JCO Digitalilla on pitkä kokemus markkinointitarkoituksiin tehtävistä informatiivisista ja viihteellisistä peleistä. JCO:n tiimissä oli ajatus pelillisten oppimisympäristöjen tuottamisesta herännyt jo muutama vuosi sitten:

“Halusin suorittaa metsästyskortin ja ostin sitä varten tarvittavat oppikirjat. Harjoitusten ja tehtävien tekeminen oli hankalaa. Rupesin miettimään, miten se voisi olla helpompaa ja hauskempaa”, JCO Digitalin luova johtaja Monica Javanainen sanoo.

kopiraittilan koulu

Haasteena jatkuvasti muuttuva ympäristö

Kopiraittilan koulun toteuttamisen yksi haaste oli, että ympäristö tuottaa yhtenään uusia ilmiöitä, joiden tekijänoikeuksiin liittyvistä kysymyksistä tarvitaan ohjeistuksia. Myös peruskoululaisten suuri ikäjakauma ja yksilölliset erot lasten tiedoissa ja taidoissa piti ottaa huomioon. Aineistoa oli valtavasti niin suomeksi kuin ruotsiksi, ja sen vieminen peliin vaati tarkkaa hallintaa.

Ratkaisuksi kehitettiin kaksikielinen selainpohjainen oppimisympäristö. Peli on suunniteltu erityisesti tablettikäyttöön, mutta se toimii kaikilla päätelaitteilla. Sisältöä on helppo ylläpitää ja täydentää. Koululaisia varten luotiin eloisa visuaalinen maailma, jonka toteutti oppikirjojen kuvituksia tehnyt kuvittaja Tarja Petrell.

Kopiraittilan koulun sisällön ovat laatineet opettajat ja tekijänoikeuden-asiantuntijat. Kopiosto tuotti pelin yhteistyössä Opetushallituksen, opetus- ja kulttuuriministeriön ja Opetusalan Ammattijärjestö OAJ:n kanssa. Peliä testattiin noin 40 luokassa, ja Kopiraittilan koulu –hankkeesta vastaavan lisensiointipäällikkö Kirsi Salmelan mukaan opettajien ja koululaisten palaute oli lähes yksinomaan positiivista.

“Työ tuntui todella merkitykselliseltä, koska digitaalisille oppimateriaaleille on suuri tarve ja niistä on paljon hyötyä. Tekijätiimillämme on yli 10 lasta, joten kokemus koulukirjojen raahaamisesta ja digitalisaation haasteista kouluissa on hyvin omakohtainen”, Monica Javanainen kertoo.

Toimitusjohtaja Juha Javanaisen mukaan tiimissä on vahva palo ottaa käyttöön uusimmat tekniikat:

“On kiinnostavaa nähdä, miten esimerkiksi oppimateriaaleissa voisi käyttää lisättyä todellisuutta ja virtuaalitodellisuutta”, Juha Javanainen sanoo.

Kopiraittilan koulu:

Toimii osoitteessa kopiraittila.fi

Suunniteltu peruskoulun 1-9-luokkalaisille

Maksuton ja kenen tahansa käytettävissä

Ei tarvitse ladata sovellusta, vaan käytetään selaimessa

Käytettävissä tietokoneella, tabletilla ja puhelimella

Esittelyvideo löytyy osoitteesta www.kopiraitti.fi, etusivun Ajankohtaista-osion alta.

Ota yhteyttä!

J&Co Digital on täyden palvelun suunnittelu- ja digitoimisto. Olemme erikoistuneet korkeatasoisiin WordPress-sivustojen toteutuksiin – projektiin voivat sisältyä mm. vaativat integraatiot, laskurit, konfiguraattorit, verkkokaupat ja oppimisympäristöt. Tarjoamme myös palveluitamme sovellusylläpitoon, jatkokehitykseen web-hostauksen, sekä hakukoneoptimointiin ja erilaisiin viestintä- ja markkinointitarpeisiin. Teemme myös VR- ja AR -toteutuksia sekä 3D-suunnittelua.

Toivottavasti pidit artikkelista! Artikkelin saa mielellään jakaa somessa,
ja muistathan seurata menojamme InstagramissaFacebookissa ja Twitterissä.

Lue myös